x
By closing this notification or continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Cookie policy and Terms

Music School


Loughborough, UK

Building of the Year, Leicestershire ProCon Awards, 2007
Winner, Charnwood Design Awards, 2008

President’s Award Winner,
Leicestershire and Rutland Society of Architects, 2008

Civic Trust Award, Loughborough District, 2008

“This must be one of the loveliest buildings available anywhere in which to encounter music for young people,” said Sir Peter Maxwell Davies CBE, opening the building in March 2007. “This is a space where music happens; it is alive!”

The £2.5m Music School is a dynamic, modern structure, designed to enhance both light and sound. Its 1,700 sqm (18,300 sqft) are naturally lit and ventilated. Isolating walls and ceilings help to ensure sound privacy between all teaching areas including six classrooms, eighteen practice rooms, percussion studios and the impressive recital room. Since opening, the venue has become a centre of musical learning for three local schools and an important showcase for young talent.

The building is designed in two distinct curved elements separated by a glazed atrium ‘street’ allowing daylight and sunshine into the heart of the building. The curve responds to distant views of the building from the campus approach road, expresses the fluidity of the music within, aiding good acoustics by eliminating parallel walls.

Back to Projects