x
By closing this notification or continuing to browse the site, you are agreeing to our use of cookies. Cookie policy and Terms
  • +44 (0)116 247 0557

Quarry House Library


Leeds, UK

As part of the wider series of internal reorganisation works we are undertaking for the Department of Health in Quarry House, Leeds, Stephen George & Partners has recently completed a library resource and open learning area in, this, the largest government building outside London. The Department of Health, through our client Telereal Trillium, needed a new home for its internal technical library along with an open learning area and management facility. The only available existing space within Quarry House was in a five-storey atrium attached to one of the landscaped courtyards. This semi-external area experiences significant heat loss through the single-glazed enclosure and was not originally intended to be used as an occupied workspace. In order to provide a viable workspace suitable for seated staff and groups undergoing training, we proposed a secondary ‘pod’ within the atrium. Of mainly structural glass construction, the new enclosure allows daylight to continue to reach the internal office areas both within and adjacent to the atrium. To provide privacy for groups working within the library, the windows overlooking the atrium were fitted with translucent film. To compensate for loss of views, internal artificially lighted rock gardens were provided to give visual separation between the new enclosure and the adjacent offices. Cleaning and maintenance access over the enclosure is maintained by a trafficable roof panel and permanent platform/scaffolding attachment points on the internal wall above. Services and lighting are exposed beneath the glazed roof and maintenance access walkway. This integrated services approach required great care and attention to detail from the design team, especially Nifes Consulting Group who was responsible for the services design and IMS (Office Fitting & Design) Limited who executed the project to an extremely high standard. Cost control and contract administration was by Aecom (Leeds).

Stephen George & Partners’ Library Resource Unit project for the Department of Health at Quarry House Leeds has been awarded “Highly Commended” in the Yorkshire and Humber Constructing Excellence Awards 2014.

These awards are intended to reward projects which make a contribution to best industry practice, particularly in the fields of integrated working and stakeholder involvement. In short, they celebrate ‘going that extra mile’. The Library project involved extensive environmental modelling to ensure adequate daylighting was maintained to the existing adjacent office areas. The design and construction process also involved very close cooperation between members of the design team and the contractor to examine and resolve areas of detail above and beyond that normally expected of such a small project. This has resulted in a very successful space that has delighted those working in it and in which the attention to detail paid by the design team is self-evident. The awards were presented at a Gala Dinner in Sheffield City Hall on 18th July which was attended by representatives of the design team and the client organisations. Pictured is Chris Halligan – Director with Stephen George & Partners – with the award certificate.

 

 

 

Back to Projects